Sarea gemă naturală, extrasă din saline

„Te iubesc precum iubesc sarea-n bucate”, îi spunea, în poveste, fata cea mică împăratului. Pe bună dreptate! Căci sarea nu doar că dă gust mâncării, ci face adevărate minuni pentru starea noastră de bine. Dacă am fi în imposibilitate să o procurăm o vreme, am realiza cât de valoroasă este pentru sănătate. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ Cancerul de col uterin poate fi prevenit. Află cum! Oase create în laborator din grăsime Copiii pot face cancer cerebral după doar două tomografii Cea mai mare parte a sării ne parvine din alimente şi, în mai mică măsură, din băuturi, inclusiv din apă. De cele mai multe ori, în cantităţi ce depăşesc doza zilnică recomandată, de 5-6 g pe zi. „Un adult sănătos nu ar trebui să consume mai mult de 6 g de sare pe zi. Şi nu mă refer aici doar la sarea pe care o adăugăm mâncării, ci şi la cea din alimentele gata preparate. Persoanele cu probleme renale sau cu hipertensiune şi copiii ar trebui să reducă raţia de sare la jumătate, la circa 3 g pe zi”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Grunjoasă, de mare, integrală, natural iodată Însă problemele de sănătate ale omului modern nu provin doar din faptul că şi-a cultivat excesiv plăcerea pentru gustul sărat, consumând abuziv sodiu (sare) în fiecare zi, ci şi din faptul că foloseşte, în general, un sortiment de sare sărac în valori nutritive. „În locul sării albe şi aspectuoase, prelucrată industrial, ar trebui să preferăm sarea grunjoasă de salină sau sarea de mare integrală, natural iodată. Pentru cei care au nevoie de un aport crescut de iod, există varianta sării îmbogăţită cu alge.

SAREA DE MINĂ, sau SAREA GEMĂ, NATURALĂ

Aceste tipuri de sare sunt mai bogate în minerale şi nu conţin aditivi alimentari, folosiţi în cazul sării prelucrate industrial împotriva aglomerării (n. r. – umezirii şi lipirii particulelor de sare). În plus, au un gust mai pronunţat decât sarea fină, care poate fi amplificat şi mai mult amestecând sarea cu plante aromatice”, explică profesorul Mencinicopschi. De altfel, sarea de mare naturală are efecte benefice şi pentru hipertensivi dacă este consumată în cantităţi moderate. „Este de preferat sării fără sodiu, cu potasiu, care conţine, de obicei, şi aditivi. Cele mai noi protocoale terapeutice nu mai prevăd ca primă metodă de reglare a nivelului presiunii arteriale reducerea consumului de sare. Important este ca sarea care ne parvine să fie de calitate şi în cantităţi moderate”, completează profesorul Mencinicopschi. O dependenţă, dar şi o necesitate Există o întreagă explicaţie ştiinţifică pentru plăcerea noastră de a mânca sărat. Rezumând, se poate spune că, asemănător gustului dulce, gustul sărat creează dependenţă. Totuşi, există diferenţe notabile între cele două tipuri de adicţii, pe care le-am putea transforma în avantaje pentru noi. Dacă zahărul nu ne face niciun serviciu, în afara gustului dulce şi „exploziei” temporare de energie, sarea (cea naturală şi integrală) ne poate aduce o serie de beneficii când este folosită cu moderaţie. Fără zahăr am putea trăi, chiar mai bine şi mai mult, dar fără sare nu. În schimb, sarea nu doar că ne ajută să fim mai sănătoşi, dar a mânca sărat (nu excesiv de sărat!) este vital. O dovadă cât se poate de concludentă este însăşi compoziţia sângelui, ce conţine 0, 9% sare (clorură de sodiu). Dincolo de asta, capacitatea noastră de rehidratare este strâns legată de consumul de sare. „Sodiul din compoziţia clorurii de sodiu este esenţial pentru transportul transmembranar al nutrienţilor. El menţine echilibrul balanţei acido-bazice, este implicat în producţia adrenalinei şi în biosinteza aminoacizilor. Sub forma clorurii de sodiu, sarea de bucătărie contribuie la menţinerea balanţei fluidelor şi presiunii osmotice a sângelui”, explică profesorul Mencinicopschi.

10 binefaceri „presărate“ cu sare naturală la care nu te-ai fi aşteptat:

1. Întăreşte sistemul imunitar Prin consumul de sare gemă de mină naturală susţinem mecanismele de apărare a organismului faţă de virusuri cum sunt cele care provoacă virozele respiratorii. De asemenea, sarea marină reglează mecanismele imunitare, astfel încât să fim feriţi de fenomene cum sunt alergiile sau bolile autoimune.
2. Are efect alcalinizant Mai ales în zilele toride, când transpirăm mult, este esenţial să consumăm sare. Ea nu doar că asigură menţinerea unui nivel optim de hidratare a organismului, dar are şi efect de neutralizare a acizilor rezultaţi în urma proceselor metabolice. Or, se ştie, multe dintre afecţiuni au la origine creşterea acidităţii peste normal în organism.

3. Ajută la slăbit Poate fi greu de crezut, dar sarea nu trebuie asociată doar cu reţinerea apei în ţesuturi şi cu favorizarea îngrăşării. Consumată cu moderaţie, ea stimulează producerea de sucuri digestive esenţiale pentru a avea un metabolism eficient.

4. Tratează pielea uscată şi iritată Extern, sub forma unor băi, sarea de mare calmează pielea uscată şi iritată, simptom cu care se confruntă persoanele cu eczeme sau cele cu psoriazis. Băile saline deschid porii, îmbunătăţesc circulaţia de la nivelul pielii şi favorizează hidratarea ţesuturilor, toate aceste efecte favorizând vindecarea.

5. Atenuează inflamaţiile de la nivel respirator Curele la salină sunt recunoscute pentru efectele lor benefice asupra sistemului respirator. Expunerea la aerosolii salini inhibă producţia de mucus şi, implicit, deblochează şi uşurează respiraţia. De altfel, se pare că, în cazul celor cu astm, pulverizarea pe limbă a unei soluţii saline după ce au băut un pahar cu apă echivalează cu folosirea unui inhalator. Şi să nu uităm că folosirea soluţiei saline nu are efecte adverse, spre deosebire de medicamentele pentru folosirea astmului. Singura condiţie este să fie folosită cu moderaţie.

6. Ne protejează de bolile cardiovasculare Puţină sare luată cu apă are efect de scădere a nivelului colesterolului „rău”, reglează tensiunea arterială şi bătăile inimii, arată studiile. Aşadar, consumul moderat de sare ajută la prevenirea aterosclerozei şi combate accidentele cardiovasculare.

7. Reglează nivelul glicemiei Persoanele care consumă cu moderaţie sare de mare sunt ferite de căderile de glicemie, printr-o mai bună utilizare a glucozei din sânge. De aceea, sarea de mare este un element esenţial al dietei persoanelor cu diabet, dar şi al dietei celor care au risc de a face boala.

8. Previne osteoporoza Mai mult de 25% din sarea din organismul nostru se găseşte la nivelul oaselor, având rolul de a le menţine puternice. Când organismul pierde cantităţi mari de săruri şi de apă, se elimină sarea din oase, ceea ce în timp, poate duce la osteoporoză.

9. Combate spasmele musculare Potasiul este un element esenţial pentru funcţionarea muşchilor. Ei bine, sarea de mare nu doar că are în compoziţie potasiu, dar favorizează şi absorbţia lui din alimentaţie. Ca atare, sarea de mare ajută la prevenirea dureroaselor crampe musculare cu care ne putem confrunta mai ales în urma efortului fizic intens.

10. Are acţiune antidepresivă Prin consumul constant şi moderat de sare de mare ne ajutăm organismul să producă doi hormoni esenţiali pentru a face faţă stresului cotidian. Hormonii în cauză sunt serotonina şi melatonina. Primul este asociat cu starea noastră generală de bine, cel de-al doilea, cu capacitatea de a avea un somn odihnitor.

Citeste mai mult: www.adevarul.ro/sanatate/dieta-fitness/campanie–sarea-drog-beneficii-sanatate-stii-valorificif-1_50aedf857c42d5a663a163ee/index.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *